• REIS INFORMATIE

Algemene Informatie

Het schiereiland Istrië ligt aan de noordelijk kant van de adriatische zee. De afstand vanaf Nederland is lang niet zo groot als de meeste mensen denken. Gemiddelde afstand vanaf Utrecht is ongeveer 1400 km. De laatste jaren zijn er bijna overal in Kroatië nieuwe snelwegen aangelegd.
Vanaf uw verblijfplaats zijn de steden Rovinj, Porec en natuurlijk Pula met zijn oude amphitheater-Arena, eenvoudig te bezoeken. Venetiaanse en italiaanse invloeden komt U tegen in architectuur, culinair en in levensstijl.
Het binnenland van Istrië is op zijn minst even interessant als de kust. De middeleeuwse stadjes als Pican, Plomin, Hum, Pazin, Motovun en Labin en nog vele anderen zijn de moeite van het bezichtigen waard voor zowel de cultuurliefhebber als de eendags tourist.
Een bezoek aan Venetie, met auto, bus of schip is zeer aan te raden. Ook het buurland Slovenië met zijn prachtige druipsteengrotten in Postonja, is een bezoekje meer dan waard.
De sportieve fietser heeft ook onbegrensde mogelijkheden in Istrië. Watersport is aan de gehele istriaanse kust goed vertegenwoordigd. Ook voor de duiksport zijn er vele mogelijkheden zoals cursussen (PADI) dagtripjes en onderwater expedities.

Documenten:
Als reisdokument dient u een paspoort te hebben die na de terugreis nog 3 maanden geldig is. Uit ervaring blijkt dat een ID-pas niet altijd geaccepteerd wordt.
Voor huisdieren is een veterinaire verklaring nodig.
Autobestuurders hebben een geldig rijbewijs nodig, vergeet ook uw kentekenbewijs en groene kaart niet.

Geld:
De Kroatische munteenheid is de Kuna (1 kuna is 100 lipa). De koers is relatief stabiel en bedraagt €1 voor 7,40 Kuna. Het is het beste om uw euro’s in Kroatië om te wisselen, het gaat makkelijker dan in Nederland en u krijgt daar vaak een betere koers. Wisselen kunt u bij postkantoren,wisselkantoren en de meeste banken. Pinautomaten zijn in bijna iedere stad wel aanwezig. De meeste grote supermarkten, benzinestations en restaurants accepteren de bekende creditcards.

Prijzen:
De prijzen zijn in grote lijnen vergelijkbaar met die van Nederland. Het grootste gedeelte van de restaurants zijn wat goedkoper dan in Nederland.

Telefoon:
U kunt natuurlijk gewoon gebruik maken van u eigen mobiele toestel, houdt u er echter wel rekening mee dat de kosten hiervan erg hoog zijn. Beter is het om gebruik te maken van de plaatselijke telefooncellen. U dient hiervoor een telefoonkaart te kopen die bij de meeste krantenkiosken verkocht worden. Om naar Nederland te bellen dient u eerst 0031 te bellen en laat dan de eerste 0 van het nederlandse netnummer weg.

Doktor:
De medische voorzieningen zijn ongeveer gelijk aan nederland. In alle grote steden zijn ziekenhuizen en eerste-hulpposten. Apotheken zijn geopend op werkdagen tijdens de normale winkeltijden en in grote steden 24uur. Toch geven wij u het advies om een reisverzekering af te sluiten.

Auto:
Benzinestations zijn geopend tussen 7.00 en 19.00 uur. Langs de weg en in grote steden zijn deze 24 uur open. Alle in Nederland verkrijgbare brandstofsoorten zijn in Kroatië ook beschikbaar, incl. gas.
De plaatselijke ANWB heet HAK.

In Istrië zijn 2 internationale vliegvelden, in Pula en in Rijeka op het eiland Krk.

Belangrijke nummers:
Politie 92
Brandweer 93
Eerste hulp 94
HAK 987

Prettige vakantie en veel plezier!